عمارت شهرداری سنندج و آشنایی بیشتر با شهر سنندج - هتل داوینکو
تاریخچه عمارت شهرداری سنندج و آشنایی با شهر سنندج
تاریخچه عمارت شهرداری سنندج
بعد از اعلام مشروطیت تحولات گسترده ای در سطح کشور ایجاد و ارگان ها و سازمان های زیادی خصوصا در پایتخت و شهرهای بزرگ کشور احداث شد. همراه این تحولات مردم کردستان خواستار ساخت و تشکیل ادارات در این استان شدند. به دنبال مطالبات مردمی در سال ۱۳۲۷ هجری قمری، مصادف با سال ۱۲۸۶ هجری شمسی، ادارات بسیاری مثل ژاندارمری (امنیه)، دارایی (مالیه)، شهربانی (نظمیه)، کشاورزی (فلاحت)، راه و ترابری (شوارع)، فرهنگ و هنر (صنایع مستظرفه)، دادگستری (عدلیه) و بهداری (صحیه) در این استان بنا پایه گذاری شد و قرعه آخر به نام بلدیه (شهرداری) افتاد.
بیشتر بخوانید: روستای زیبای پالنگان
این عمارت در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی هم زمان با حکمرانی مظفرخان سردار انتصاب، حاکم وقت کردستان در شهر سنندج تاسیس شد. در آن زمان برای ساخت این عمارت حدود ۱۰۰ تومان، معادل ۱۰۰۰ قران هزینه شد.
هم زمان با اولین انتخابات، اعضای کمیسیون شهرداری مشخص شدند و مرحوم محمد باقر خان حبیبی که به سالار مفخم در میان مردم کردستان شناخته می شد، به عنوان شهردار وقت شروع به فعالیت کرد. او که در گذشته مسئولیت شهربانی کردستان را به عهده داشت، در سال ۱۳۰۲ هجری شمسی به عنوان شهردار شروع به فعالیت کرد و تا سال ۱۳۰۸ هجری شمسی از عهده این وظیفه به شایستگی برآمد.
پاکیزگی شهر، تامین نور و روشنایی خیابان ها و معابر، تعیین بهای ارزاق مورد استفاده مردم و در مجموع مدیریت امور شهرداری به عهده این ارگان نهاده شد.
بعد از سالار مفخم در طول سال های گذشته افراد زیادی عهده دار این مسئولیت بودند. در حال حاضر حشمت الله صیدی به عنوان شهردار فعلی شهر سنندج در این سمت مشغول فعالیت است.
ساختمان شهرداری در ضلع جنوب خیابان امام خمینی، کمی پایین تر از مسجد جامع سنندج قرار دارد. این سلختمان که اولین ساختمان شهرداری در شهر سنندج است، در سه طبقه ساخته شده و از فضاهای مختلفی برخوردار است. نمای این ساختمان از سمت خیابان امام خمینی، سنگی است و در نمای داخلی آن در ضلع جنوبی، ترکیبی از سنگ و آجر به کار رفته است. استفاده از سنگ و آجر در نماهای ساختمان و استفاده از پیچ و مهره برای اتصال تیر آهن های سقف، از ویژگی های این ساختمان است. این ساختمان در زمان دولت دکتر مصدق و توسط استاد «سید ابراهیم مختار پوریانی» معمار قدیمی و سرشناس سنندجی ساخته شده است.
معماری عمارت شهرداری
ورودی عمارت با طاق قوسی و نمایی سنگی، شکوه بنا را دو چندان کرده است. این بنا که به عنوان اولین عمارت شهرداری سنندج در اواخر دوره قاجار مورد بهره برداری قرار گرفت، بنایی است دو طبقه به همراه یک زیر زمین وسیع که بخشی از آن با سنگ تزیین و نمای داخلی آن با سنگ و آجر آراسته شده است.
معمار معروف و خوش نام سنندجی، به نام سید ابراهیم مختار پوریانی که عمارت های بسیاری مانند عمارت آصف و خانه شیخ محمد باقر غیاثی را در کارنامه کاری خود دارد، مسئولیت ساخت این بنا را به عهده داشته است.
این بنا از استحکام بالایی برخوردار است و از ویژگی های جالب توجه آن میتوان به بهره گیری از پیچ و مهره برای اتصال تیرآهن های سقف اشاره کرد.
بخش های مختلف عمارت شهرداری
معاونت مالی، معاونت خدمات شهری، معاونت فنی و عمرانی، معاونت شهرسازی و معماری و معاونت اقتصاد و سرمایه گذاری بخش هایی از این عمارت تاریخی را به تصرف خود در آورده اند. این مجموعه حیاط وسیع و زیبایی دارد که درختان و گل های رنگارنگ جلوه بی نظیری به آن بخشیده اند. وجود حوضی در میان حیاط لطافت فضا را دو چندان کرده است.
دو عمارت جدید در انتهای حیاط است که بخش های اداری دیگر شهرداری را تشکیل می دهد. در واقع حیاط بین عمارت قدیمی و ساختمان های جدید قرار گرفته است. این عمارت بارها بازسازی و تا حد امکان سعی شده است در ترکیب اصلی آن خللی وارد نشود.
زمان بازدید از عمارت شهرداری
مدت زمان بازدید: 45 دقیقه
ساعت دسترسی: 07:30 تا 14:00
ورودی: رایگان
اماکن نزدیک: موزه سنندج و خانه حبیبی در 100 متری، مسجد جامع سنندج در 40 متری، عمارت مشیر دیوان در 230 متری، رستوران کوردی ماد در 80 متری
آشنایی با شهر سنندج
شهرستان سنندج
بیشتر بخوانید: معرفی اورامان تخت
شهر سنندج مركز استان كردستان در فاصله 512 كیلومتری جنوب غرب تهران قرار گفته و ارتفاع آن از سطح دریا 1480 متر است . شهر سنندج در سال 1046 هجری قمری در زمان حكومت سلسله صفویه و در دوران شاه صفی و توسط سلیمان خان اردلان ساخته شده است. اسم سنندج معرب شده سنه دژ است، كه در حال حاضر مردم شهرهای دیگر استان سنندج را همان سنه عنوان می کنند. سنندج به علت مركزیت در گذشته دارای مساجد، ابنیه و عمارات و بازار قدیمی می باشد كه در حال حاضر بیشترین تعداد جاذبه های آن شهر را تشكیل می دهند.
مسجد جامع سنندج
این مسجد در ضلع شمالی خیابان امام خمینی قرار دارد. طبق مدارک موجود زمان احداث این مسجد مربوط به دوره قاجار بوده و به دستور امان الله خان والی كردستان در سال 1228 هجری قمری ساخته شده است. این مسجد دو ایوانی است با یك حیاط مركزی كه در پیرامون آن 12 حجره برای طالب علوم دینی ساخته شده است. مسجد دارای شبستانی بزرگ با 24 ستون است و اطراف شبستان و سر ستون ها با دو سوم كلام الله مجید مزین شده است. برای تزئین دیوارهای مسجد از كاشی های هفت رنگ استفاده شده و در ازاره های آن سنگ مرمر به كار رفته است.
مجموعه پارک تفریحی آبیدر
این مجموعه در غرب سنندج و در انتهای خیابان ابیدر بر دامنه كوه آبیدر قرار گرفته است. شهر سنندج از فراز این پارک چشم انداز بسیار زیبایی دارد. چندین باغ و چشمه طبیعی در این پارک وجود دارد. یكی از بزرگ ترین باغ های این مجموعه باغ امیریه است كه بزرگ ترین سینمای رو باز (تابستانه) كشور در این باغ جای گرفته است. این مجموعه از قدیم الایام تفریحگاه مردم سنندج بوده است و كوه آبیدر دارای محبوبیت خاصی میان مردم است.
بازار سنندج
این بازار در دو طرف خیابان انقلاب قرار گرفته است و در سال 1046 هجری قمری همزمان با مركزیت شهر سنندج به عنوان مركز حكومت اردلان ها ساخته شده است . پلان این بازار به صورت مستطیل بزرگی است كه در اثر خیابان كشی دوران حكومت پهلوی به دو بخش تقسیم شده است و بخش شمالی آن بازار سنندجی است و بخش جنوبی آن بازار آصف نام گرفته است. با وجود مراكز خرید جدید این بازار همچنان موقعیت و ارزش خود را از لحاظ تجاری حفظ کرده است.
خانه كرد (عمارت آصف)
خانه كرد موزه مردم شناسی مناطق كردنشین و بزرگترین موزه مردم شناسی مربوط به یک قوم در كشور ایران است. این موزه در خیابان امام خمینی (ره) شهر سنندج واقع شده است. این موزه در عمارت آصف دایر شده است و این عمارت یكی از بزرگترین عمارت های اعیانی شهر سنندج است كه دارای ارزش های ویژه معماری از لحاظ آجر كاری و گچبری واروسی سازی است و حمام آن زیباترین حمام خصوصی در بین حمام های سنندج است. بنای اولیه این عمارت در دوره صفویه بوده و در دوره های قاجار و پهلوی تكمیل شده است.
بیشتر بخوانید: معرفی رودخانه سیروان کردستان
موزه سنندج
این موزه در خیابان امام كوچه حبیبی و در بخش برونی عمارت ملالطف اله شیخ الاسلام قرار دارد و در آن آثار و اشیاء تاریخی كشف شده از استان و سایر نقاط ایران به نمایش گذاشته شده است . اروسی موزه سنندج یكی از نمونه های بی نظیر هنر اروسی سازی و كار استاد كاران سنندجی است. عمارت ملالطف اله از بناهای باقی مانده دورة قاجار است.
عمارت خسرو آباد
این عمارت در بلوار خسرو آباد (شبلی) قرار دارد. این عمارت در نوع خود بی نظیر و مركز حكومت اردلان به ویژه خسروخان اردلان بوده است. مجموعه عمارت و باغ آن افزون بر دو بخش اصلی یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار در بخش غربی و ساختمان شرقی با غلام گردش ها و ایوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضای بیرونی بنا دارای فضاهای دیگری چون حمام، اتاق قاپچیان و خدمتكاران است. تزئینات معماری این بنا شامل گچبری، آجركاری، اروسی های زیبا و حوض چلیپا شكل داخل عمارت است.
عمارت وكیل
این مجموعه بزرگ در خیابان كشاورز واقع شده است و شامل سه حیاط با عمارت های مربوطه و یک حمام خصوصی در داخل مجموعه و یک حمام عمومی در خارج آن است. بخش اصلی عمارت وكیل در دوران زندیه ساخته شده است و بخش های دیگر متعلق به دوره قاجار است. مجموعه دارای تزئیناتی مانند آجركاری های زیبا و اروسی های پركار است و حیاط مركزی دارای سقف شیروانی با طرح كلاه فرنگی است.
عمارت مشیر دیوان
این عمارت در خیابان شهدا قرار دارد و شامل هفت حیاط با فضاهای مرتبط است و یک حمام خصوصی در داخل مجموعه دارد. هر یک از حیاط ها آبنما دارند. عمارت توسط میرزا یوسف مشیر دیوان در دوره قاجار ساخته شده است و زیباترین ایوان با طرح كلاه فرنگ در سنندج متعلق به این بنا است. در این عمارت اروسی های پركار ، تزئینات آجری ، كاربندی ها و گچبری جهت تزئین استفاده شده است.
بیشتر بخوانید: غار کرفتو
حمام خان
این حمام در ضلع شمالی بازار قدیم سنندج در خیابان انقلاب واقع شده است. تزئینات داخل حمام و نقوش موجود بر روی دیوار آن در نوع خود بی نظیر و جالب است. حمام در سال 1220 هجری قمری به دستور امان الله خان اردلان ساخته شده است و در بین حمام های باقی مانده از گذشته بزرگ ترین و زیباترین حمام شهر است.
امام زاده هاجر خاتون
این امام زاده در خیابان صلاح الدین ایوبی در محله قدیمی سرتپوله سنندج واقع است. طبق روایات موجود این امام زاده شریفه، خواهر امام رضا (ع) است كه در سفر آن بزرگوار به خراسان در كردستان رحلت نمود و در این مكان به خاک سپرده شده است. در مجاور این امام زاده مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج قرار دارد.
امام زاده پیر عمر
این امام زاده در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی واقع شده است و تاریخ ساخت آن سال 1046 هجری قمری است. امام زاده پیر عمر را پسر بلافصل حضرت علی (ع) می دانند. بنای آرامگاه شامل تزئینات آجری گچبری و اروسی های زیبا است. قسمت های عمده ای از بنا به علت فرسودگی در سال های 1372 تا 74 هجری شمسی بازسازی شده است.
امام زاده پیر محمد
این بقعه در میدان نبوت سنندج در بالای تپه ای كه قبرستان قدیمی شهر واقع شده است قرار دارد. این بنا محل دفن امام زاده محمد بن یحیی مشهور به پیر محمد است.
قرآن نگل
در 65 كیلومتری غرب سنندج در مسیر جاده سنندج – مریوان ، در داخل مسجد روستای نگل قرآنی خطی از دوران گذشته وجود دارد كه بنا بر اعتقادات مردم یكی از چهار قرآن خطی است كه در زمان خلفه سوم به رشته تحریر در امده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است. خط قرآن كوفی و دارای نقطه و اعراب و در قسمتی از شماره آیات طلا كاری شده و مزین به نقوش گیاهی می باشد. این قرآن در بین مردم جایگاه والایی دارد و همه روزه عده كثیری از نقاط دور دست برای زیارت قرآن به این روستا می آیند.
بیشتر بخوانید: عمارت خسروآباد سنندج کجاست
صنایع دستی
صنایع دستی از جاذبه های مهم سنندج است و انواع قالی و قالیچه، گلیم، تخته نرد و شطرنج سنندج شهرت و اعتبار جهانی دارد.
دریاچه سد قشلاق
در فاصله 20 كیلومتری شمال سنندج در مسیر جاده سقز بر روی رودخانه قشلاق سد مخزنی قشلاق احداث شده است. دریاچه پشت این سد 11 كیلومتر طول دارد و وسعتی معادل 934 هكتار را در بر می گیرد. این دریاچه محل مناسبی برای ورزش های آبی است و جزو جاذبه های طبیعی سنندج به شمار می رود.